Kitesurfschool Advies

NEEM KITESURFLES!

Kitesurfen is ongeveer net zo gevaarlijk als fietsen. Je kunt je namelijk lelijk bezeren als je niet weet wat je doet, maar als je weet waar je mee bezig bent levert het geen problemen op. Je moet alleen wel snappen hoe een fietsrem werkt, of wat je moet doen bij een lekke band, etc. Er zijn dus een paar dingen die je moet weten om veilig te kunnen kitesurfen.

Je gaat ook niet even duiken zonder een paar dagen cursus met een gediplomeerd instructeur en een afsluitend examen. Of autorijden? Dat kost je wel 30 uur les. Kitesurfen kun je zeker wel sneller leren en er is geen theorie examen, maar zonder les ben je zeker niet verstandig bezig. Neem alleen les bij een school die is aangesloten bij de IKO of KNWV. Ze geven daar alleen les met huidig en veilig materiaal (safety systeem, helm, zwemvest, e.d.), opgeleide instructeurs en bovendien zijn ze verzekerd voor ongevallen. Tijdens je eerste les of lessen leer je alles over het materiaal en het optuigen hiervan, veiligheid en met lol kitesurfen! Dit alles leer je niet alleen in theorie via een forum of via deze website.

 

OPLETTEN BIJ AANKOOP VAN MATERIAAL

Het belangrijkste waar je op kunt letten bij de aankoop van een uitrusting is de veiligheidsvoorziening van de bar. Door de jaren heen wordt deze steeds beter; hoe nieuwer het materiaal is dat je koopt, des te zekerder je ervan kunt zijn dat het in orde is. Het belangrijkste om op te letten is de ‘quick-release’. Zo goed als iedere kite heeft hier een voorziening voor die allemaal op hetzelfde neerkomen: met een ruk gooi je je bar met lijnen los zodat de kracht uit je vlieger is en deze rustig blijft hangen aan je leash. Zowel vierlijns- als vijflijns-barren hebben een eigen, dergelijke safety-release. De ‘safety’ (quick-release) zit vaak aan de chickenloop vast onderaan je bar; het kan verschillen of je ergens aan moet duwen of trekken. Als het geen nieuwe kite is, probeer hem dan uit voordat je het koopt. Je kunt eenvoudig aan de bar gaan hangen en proberen of hij ook daadwerkelijk losschiet wanneer jij dat wil.

 

WAT JE NOG MEER MOET HEBBEN

Sommige trapezes hebben een ingebouwd mesje om je lijnen mee door te snijden. Als dat niet het geval is is het handig om er eentje te kopen. Mocht je ooit in je lijnen verwikkeld raken dan heb je in het water niet zo heel veel tijd om rustig de knopen eruit te halen. Als je vastzit en het gevaarlijk wordt is een speciaal lijnenmesje een uitkomst.

Als je begint met kiten en veel in het water ligt is een zwemvest noodzakelijk. Voor een beetje meer heb je een impactvest. De eerste is een vest waar je van blijft drijven; de tweede geeft je wat drijfvermogen, maar zorgt er niet voor dat je helemaal met je hoofd boven water blijft. Sommige zeer ervaren riders dragen ook een impactvest: de naam zegt het al, als je een moeilijke truc aan het oefenen bent en vaak op je plaat gaat kan het best fijn zijn om wat bescherming te hebben!

Kiters van alle soorten en maten dragen steeds vaker een helm. Als je begint is deze absoluut noodzakelijk! Ze zijn licht – van plastic, rubber of piepschuim, dus je voelt ze bijna niet zitten. Zeker als je van plan bent om veel te gaan golfrijden of trucs gaat oefenen kan het verstandig zijn er ook een te dragen voor ‘t geval je gespoeld wordt. Denk erom, het is vaak druk op het water, dus je kunt ook een vlieger van iemand anders op je hoofd krijgen!

 

GEBRUIK EEN SAFETY-LEASH

Bij een nieuw gekochte uitrusting zit bij een bar ook bijna altijd een leash. Dit is een soort elastische hondenriem die je aan je trapeze en ergens aan de bar bevestigt. Een leash zorgt ervoor dat je kite niet wegwaait als je hem moet releasen. Als je geen leash bij je bar hebt gekregen omdat je bijv. tweedehands hebt gekocht is het absoluut noodzakelijk dat je er apart één bijkoopt! Let er ook op dat je hem aan het goede punt van je trapeze bevestigt; er zitten een hoop haken en ogen aan een trapeze en het is vaak even zoeken welke het meest geschikt is om je leash aan vast te maken (tip: de meest stevige, maar liefst niet het handvat midden op je rug). Een leash heeft aan twee kanten een bevestigingspunt, en heeft vaak zelf ook nog een release. Hoewel deze alleen voor echte noodsituaties is (je hebt bijvoorbeeld je kite gereleased hebt en hij trekt je toch nog in de richting van een waterval met krokodillen) is het toch aan te raden hier goed op te letten als je er een gaat kopen. Ouderwetse kites willen nog wel eens gebruik maken van een leash die aan je pols vastzit. Voor kleine oefenkites is dit niet erg, maar tijdens het varen zelf is dit geen geaccepteerde veiligheidsmethode meer.

 

GEBRUIK VAN EEN SAFETY-RELEASE

Misschien komt het voor dat je met je kite in de problemen komt – of het nu jouw schuld is of niet. Iemand vliegt zijn kite in jouw kite, je bent gevangen in een windvlaag of er gebeurt iets anders dat je niet hebt voorzien. Het noodmiddel in zo’n geval is je safety-release. Als je je ‘safety gooit’ gaat de kracht uit je kite en blijft hij vaak aan een lijntje dwarrelen. Zoek van tevoren uit hoe je dit moet doen; het verschilt van merk tot merk of je aan iets moet duwen of trekken, bijvoorbeeld. Nadat je gereleased hebt en er verder niets verkeerd is kun je vaak makkelijk je kite terug in de lucht krijgen als je nog in het water ligt. Let erop dat je kite niet zo is gewaaid of omgespoeld dat de lijnen eromheen gewikkeld zijn – in dat geval wil je zo snel mogelijk naar de kant zwemmen of lopen.

 

TERUG NAAR DE KANT

In geval van materiaalpech of te heftig weer kan het voorkomen dat je naar de kant terug wilt zonder nog te kunnen of willen varen. Eigenlijk zijn daar twee methodes voor: bodydraggen en een ‘self-rescue’ met je kite. Bodydraggen is wat de naam zegt – je laat je lichaam voortslepen door het water. Als je je board niet meer kan terugvinden of er niet meer op kan staan kun je zo alsnog aan de kant komen. Het wordt je tijdens een les geleerd, maar veel tijd zul je er niet aan besteden als je eenmaal lekker aan het varen bent. Oefen het zo nu en dan dus nog eens. Een self-rescue zal alleen noodzakelijk zijn als je in je eentje ver van de kant bent en je kite, bar of lijnen stuk zijn. In dat geval haal je je kite binnen zoals je in de les hebt geleerd. De meeste kites hebben handvatten die met klittenband aan de binnenkant van de vleugeltips vastzitten. Je kunt dan het bovenste of allebei de handvatten pakken en je zo richting de kant laten blazen terwijl je blijft liggen op het onderste stuk van de vlieger. Zo hoef je zelf niet te zwemmen.

 

TOT SLOT

Let wel, dit zijn dingen waar je op moet letten en eigenlijk ook wel een paar keer geoefend moet hebben. Het moet als het ware in je systeem zitten om in geval van paniek bijvooelde de release te kunnen trekken. Oefen daarom eens een paar keer als je net nieuwe spullen hebt gekocht, of vraag het aan je instructeur. Het wekt vertrouwen om rare situaties al eens geoefend te hebben – mocht je dan ooit een van die zeldzame mensen zijn bij wie een lijn breekt, die in raar weer terecht komt of wiens board is kwijt geraakt, dan weet je tenminste wat je moet doen.

start jouw kitesurf journey!

Meer Advies?

Advies Kitesurfset kopen

Om te beginnen eerst 3 stellingen:

  1. Er worden tegenwoordig geen slechte vliegers meer gemaakt!
  1. Zorg dat je voor je eerste aankoop (plank + vlieger) nooit meer uitgeeft dan rond de € 1400,-
  1. Koop een Hybrid of Bow kite.

 

GEEN SLECHTE VLIEGERS MEER?

Nee! Dat betekent dus dat goedkoop geen duurkoop is! Laat je niet verleiden tot de duurste merken tenzij je toch lekker in de slappe was zit. Indien dat niet het geval is kijk dan bijvoorbeeld naar een vlieger van het vorige seizoen. Die zijn vaak de helft goedkoper en voor jou, als beginner, ook echt net zo goed! Net als met alle andere sporten halen alleen de toppers het verschil er uit! Tweedehands kan natuurlijk ook, maar bij een winkel heb je wel garantie en krijg je (als het goed is) gedegen advies. Als je voor tweedehands gaat gewoon je verstand blijven gebruiken en de vlieger ALTIJD oppompen en even een half uurtje koffie gaan drinken: dan merk je namelijk wel of alle opblaasbare delen hard blijven. Ook is het erg handig om een ervaren kiter mee te nemen voor het meer gedegen inspectie-werk.

 

WAT VOOR KITE?

Hybrid, Bow of C-kite. Dat zijn zo’n beetje de drie smaken kites die er zijn. Volledige fora zijn al gevuld met discussies over wat nu beter is. Wij hebben niet het ultieme antwoord maar wel een mening: zowel Hybrid als Bowkites hebben als eigenschap dat ze vergevingsgezind zijn en de kracht van de kite binnen luttele seconden tot het (bijna-) nul niveau kunnen laten dalen. C-kites zijn daarentegen vaak wat aggressiever en worden vaak door wat meer gevorderde riders gebruikt. Desondanks hebben alle kiters die al wat langer kiten het allemaal geleerd met een C-kite. Het kan dus prima, maar het kost gewoon meer moeite. Hybrid of Bow kites zullen je dus helpen het kiten veiliger en sneller onder de knie te krijgen.

 start jouw kitesurf journey!

MEER ADVIES?

Advies Kitesurfboard

TYPE BOARDS

Boards zijn er in veel soorten en maten. Verreweg het meest gebruikte board is de zogenaamde twin-tip (ook wel bi-directional of TT). Een twin-tip heeft wel wat weg van een snowboard maar lijkt meer op een dun wakeboard. Met een twin-tip kun je zowel naar links als naar rechts varen zonder dat je je voeten hoeft om te wisselen. Een ander veel gebruikt soort board is de directional. Een directional board kan alleen maar “vooruit” en lijkt op een klein golf-surfboard met bindingen. Er zijn nog veel meer soorten voor ieder wat wils, maar laten we beginnen bij je eerste board!

 

JE EERSTE BOARD

Sommige van de kiters die al wat langer meedraaien hebben leren kitesurfen op directional boards, maar tegenwoordig leert eigenlijk iedereen kitesurfen met twin-tips. Als je gaat leren kitesurfen dan is het beter om een wat grotere twin-tip te nemen dan waar de meeste gevorderde kiters mee varen. Een groter board is wat stabieler en heeft iets meer drijfvermogen, maar belangrijker is dat een groot board eerder en makkelijker gaat “varen”. Kleinere boards sturen veel sneller en eisen meer techniek om er goed op te varen. Koop daarom als eerste board een twin-tip van tussen de 135 en 145 cm lang en 40 breed (ongeveer).

 

JE TWEEDE BOARD

Als je eenmaal beide kanten op kunt varen en hoogte kunt lopen dan wordt het zeker tijd voor een nieuw board! Probeer veel verschillend materiaal uit (net als met kites) om zo erachter te komen wat jij het fijnst vind aan een board. Koop dan een wat nieuwer board wat jou bevalt en wat goed past bij jou kitesurf-stijl. Je kunt op zoek gaan naar een tweedehands boardje, er zijn er genoeg te koop op het internet, maar er gaat niets boven een splinternieuw board!

 

MEER BOARDS!!

Voor de meeste kiters geldt dat hoe beter ze worden hoe kleiner board ze gaan varen. Een kort maar relatief breed boardje heeft veel “pop” en werkt erg goed voor de afzet van een sprong! Als je vaak op zee kite dan zul je veel golven tegen komen. Voor een beginner zijn golven eigenlijk alleen maar vervelend, maar voor een gevorderde kiter zijn golven “a whole new ball game.” Golfsurfen kan heel goed met een twin-tip maar met een directional (kite-golf-surf) boardje is het helemaal te gek! De kick om een golf precies goed te pakken is misschien wel net zo groot als de kick van een 10+ meter hoge sprong!!

start jouw kitesurf journey!

MEER ADVIES?

ADVIES KLEDING

WETSUITS

Een wetsuit is een op je lichaam aanlsuitend pak van neopreen waarin je wel nat wordt maar toch ook warm blijft. Je lichaam warmt het water in het neopreen van het pak op waardoor je goed geisoleerd wordt. Er zijn momenteel ongeveer 4 soorten pakken op de markt: kitesurfpakken, windsurfpakken, golfsurfpakken en droogpakken.

 

KITESURFPAKKEN

Kitesurfpakken zijn speciaal ontworpen voor kiten doormiddel van slimme oplossingen bij benen en armen om het pak goed af te sluiten, bewegingsvrijheid en het gebruik van steviger materiaal aan de buitenkant.

 

GOLFSURFPAKKEN

Golfsurfpakken zijn hetzelfde als kitesurfpakken als het gaat om bewegingsvrijheid en het materiaal gebruik, alleen zie je vaak dat je je benen en armen minder goed kan afsluiten. Met kitesurfen heb je vaak een behoorlijke snelheid en als je benen en armen dan niet goed afgesloten zijn dan wordt je pak meestal opgestroopt tot je knieën en of ellebogen;-). Toch worden golfsurfpakken vaak gebruikt voor het kitesurfen omdat ze veel bewegingsvrijheid hebben en vaak iets goedkoper zijn.

 

WINDSURFPAKKEN

Windsurfpakken hebben een meer kwetsbaar materiaal aan de buitenkant. De buitenkant van je pak raakt met kitesurfen juist snel beschadigd door barren en boards en zitten of vallen op het strand. Windsurfpakken kun je wel goed afsluiten bij benen en armen en zijn WARMER! Dus als je een (all year) windsurfpak gebruikt van 5.3 heb je een kite/golfsurfpak nodig van 5.4, dit komt simpelweg omdat het materiaal aan de buitenkant van een kite/golfsurfpak wel sterker is maar minder warm.

 

DRYSUITS

Dan zijn er voor de winter ook drysuits in de markt. Deze pakken sluit je lichaam af van water, en geeft je de mogelijkheid om er normale kleren onder te dragen. Buiten het feit dat je dus heel warm kunt surfen heb je het ook veel minder koud bij het omkleden omdat je droge kleren eronder aan hebt. Helaas zijn droogpakken erg prijzig.

 

WINTER EN ZOMERPAKKEN

De mate van warmte van een wetsuit is afhankelijk van de dikte van het materiaal, dit ligt ongeveer tussen de 3 en de 6 millimeter. Als je de omschrijving 5.4 ziet staan betekent het dat het pak 5 millimeter op zijn dikst is en 4 millimeter op de plekken waar je meer bewegingsvrijheid nodig hebt (bijvoorbeeld rond je schouders). Je wil eigenlijk altijd een zo dun mogelijk pak hebben voor de bewegingsvrijheid. Sommige zomer wetsuits hebben korte mouwen en pijpen, die worden ook wel “shorty” genoemd. Voor de zomer zijn er ook neopreen/titanium shirts en broeken te krijgen. Shirts zijn een soort lycra’s maar dan ven neopreen en broeken zijn een soort fietsbroeken van neopreen.

Ons advies, als je een groot budget hebt dan kan je een zomer- en een winterpak kopen, eventueel voor de echte koude dagen nog een droogpak of een heel dik wetsuit van 6 millimeter. Heb je (zoals de meeste) een normaal budget kun je een allround pak kopen ongeveer een 5.4, en koop je er een neopreen shirt en/of broek bij voor onder je pak. Op deze manier kan je het hele jaar door varen met 1 pak en kan je het shirt en de broek gebruiken in hele zomerse omstandigheden.

 

BESCHADIGINGEN

Zoals we al besproken hebben zijn surfpakken kwetsbaar bij kitesurfen, dit omdat je board en je bar vaak tegen je aanstoten. Daar hebben kiters en trucje op gevonden: je ziet vaak kiters met een boardshort of kitebroek over het pak aan lopen. Dit is dus niet alleen een modeverschijnsel maar ook een goede bescherming voor je pak.

 

SCHOENEN, HANDSCHOENEN EN CAPS

Als het echt koud is dan moet je jezelf zo warm mogelijk inpakken om je warmte vast te houden. In koud water raak je zonder goede bescherming erg snel onderkoeld en als dat eenmaal gebeurt is dan zal je niet snel daarna verderinken. Zo’n 40% van de warmte die je verliest gaat via je hoofd. Caps kun je dan ook het beste kopen als bivaksmuts die uitloopt in de nek, zodat hij onder je pak kan. Er zijn ook hoodies te krijgen: neopreen shirts met een cap er aan vast. Er zijn ook surfpakken met caps er aan vast.

Handschoenen zijn ook heel essentieel bij koude temperaturen. Let wel op dat je minder lang kunt kiten met handschoenen omdat het veel meer spierkracht van je armen en handen vereist, dus maak niet te lange sessies. Handschoenen moeten voornamelijk goed passen en goed aansluiten bij je surfpak zodat er geen water binnenkomt. Er zijn handschoenen met open palmen, ook zijn er neopreen wanten met open palmen, die gaten zitten er in om je meer grip te geven. Je handen moeten natuurlijk wel warm blijven dus als het echt koud is dan moet je gewoon dichte handschoenen gebruiken. Je kunt bij handschoenen letten op kromming van de vingers en de dikte en de soepelheid van het materiaal om zo weinig mogelijk te moeten knijpen tijdens het surfen.

Schoenen kun je het hele jaar door gebruiken bijvoorbeeld op het binnenwater waar vaak veel stenen in het water liggen waar je over heen loopt of als er veel schelpen op het strand liggen. Als je schoenen daarvoor hebt koop ze dan met een wat dikkere zool. Als je schoenen voor de kou gebruikt neem ze dan met een zo dun mogelijke zool, dan hebt je veel meer contact met je board. Het belangrijkste aan schoenen is dat ze net zo nauw aansluiten als een sok, liever krap dan iets teveel ruimte. Ook is het belangrijk om naar het materiaal te kijken: als het heel slap is dan kom je er wel makkelijk in maar lubbert het uit zodat ze niet meer aansluiten.

We adviseren je om altijd hoge schoenen te kopen om ze goed aan te laten sluiten met je pak. Om schoenen goed aan te laten sluiten zijn er meerdere mogelijkheden, en dit is essentieel in de winter. Sommige schoenen hebben bandjes boven je enkels, sommige pakken hebben bandjes bij je enkels. Anders kun je klittenband bandjes kopen of ouderwets dichttapen, het maakt niet zoveel uit al het maar goed dicht zit! Voor schoenen, handschoenen en caps geldt overal 1 ding als allerbelangrijkst: het moet heel goed passen en dicht zitten en liever te krap dan te ruim!

 

WIND-CHILL-FACTOR

Als je gaat kitesurfen dan betekent dat dat het waait. Zeker in de winter zorgt de wind ervoor dat je veel sneller afkoelt dan zonder wind. De koude wind voert als het ware de door jou opgewarmde lucht heel snel weer af. Hierdoor is jou lichaam de hele tijd bezig om de nieuw aangevoerde koude lucht weer te verwarmen. Als je na een fijna sessie winter-kiten even wilt uitrusten op het strand, dan is het zeer aan te raden om een wind-dichte jas aan te doen over je wetsuit zolang je op de kant staat. Een wetsuit geeft normaal niet zoveel bescherming tegen de wind, een neopreen of normale jas doet dat wel. Zo’n jas hoeft niet duur te zijn als de jas maar wind-dicht is, een goedkope regenjas doet al wonderen!

That’s it. Nu start jouw kitesurf journey!