Kitesurfschool Advies

NEEM KITESURFLES!

Kitesurfen is ongeveer net zo gevaarlijk als fietsen. Je kunt je namelijk lelijk bezeren als je niet weet wat je doet, maar als je weet waar je mee bezig bent levert het geen problemen op. Je moet alleen wel snappen hoe een fietsrem werkt, of wat je moet doen bij een lekke band, etc. Er zijn dus een paar dingen die je moet weten om veilig te kunnen kitesurfen.

Je gaat ook niet even duiken zonder een paar dagen cursus met een gediplomeerd instructeur en een afsluitend examen. Of autorijden? Dat kost je wel 30 uur les. Kitesurfen kun je zeker wel sneller leren en er is geen theorie examen, maar zonder les ben je zeker niet verstandig bezig. Neem alleen les bij een school die is aangesloten bij de IKO of KNWV. Ze geven daar alleen les met huidig en veilig materiaal (safety systeem, helm, zwemvest, e.d.), opgeleide instructeurs en bovendien zijn ze verzekerd voor ongevallen. Tijdens je eerste les of lessen leer je alles over het materiaal en het optuigen hiervan, veiligheid en met lol kitesurfen! Dit alles leer je niet alleen in theorie via een forum of via deze website.

 

OPLETTEN BIJ AANKOOP VAN MATERIAAL

Het belangrijkste waar je op kunt letten bij de aankoop van een uitrusting is de veiligheidsvoorziening van de bar. Door de jaren heen wordt deze steeds beter; hoe nieuwer het materiaal is dat je koopt, des te zekerder je ervan kunt zijn dat het in orde is. Het belangrijkste om op te letten is de ‘quick-release’. Zo goed als iedere kite heeft hier een voorziening voor die allemaal op hetzelfde neerkomen: met een ruk gooi je je bar met lijnen los zodat de kracht uit je vlieger is en deze rustig blijft hangen aan je leash. Zowel vierlijns- als vijflijns-barren hebben een eigen, dergelijke safety-release. De ‘safety’ (quick-release) zit vaak aan de chickenloop vast onderaan je bar; het kan verschillen of je ergens aan moet duwen of trekken. Als het geen nieuwe kite is, probeer hem dan uit voordat je het koopt. Je kunt eenvoudig aan de bar gaan hangen en proberen of hij ook daadwerkelijk losschiet wanneer jij dat wil.

 

WAT JE NOG MEER MOET HEBBEN

Sommige trapezes hebben een ingebouwd mesje om je lijnen mee door te snijden. Als dat niet het geval is is het handig om er eentje te kopen. Mocht je ooit in je lijnen verwikkeld raken dan heb je in het water niet zo heel veel tijd om rustig de knopen eruit te halen. Als je vastzit en het gevaarlijk wordt is een speciaal lijnenmesje een uitkomst.

Als je begint met kiten en veel in het water ligt is een zwemvest noodzakelijk. Voor een beetje meer heb je een impactvest. De eerste is een vest waar je van blijft drijven; de tweede geeft je wat drijfvermogen, maar zorgt er niet voor dat je helemaal met je hoofd boven water blijft. Sommige zeer ervaren riders dragen ook een impactvest: de naam zegt het al, als je een moeilijke truc aan het oefenen bent en vaak op je plaat gaat kan het best fijn zijn om wat bescherming te hebben!

Kiters van alle soorten en maten dragen steeds vaker een helm. Als je begint is deze absoluut noodzakelijk! Ze zijn licht – van plastic, rubber of piepschuim, dus je voelt ze bijna niet zitten. Zeker als je van plan bent om veel te gaan golfrijden of trucs gaat oefenen kan het verstandig zijn er ook een te dragen voor ‘t geval je gespoeld wordt. Denk erom, het is vaak druk op het water, dus je kunt ook een vlieger van iemand anders op je hoofd krijgen!

 

GEBRUIK EEN SAFETY-LEASH

Bij een nieuw gekochte uitrusting zit bij een bar ook bijna altijd een leash. Dit is een soort elastische hondenriem die je aan je trapeze en ergens aan de bar bevestigt. Een leash zorgt ervoor dat je kite niet wegwaait als je hem moet releasen. Als je geen leash bij je bar hebt gekregen omdat je bijv. tweedehands hebt gekocht is het absoluut noodzakelijk dat je er ap