KITESURF BOARDS

Boards zijn er in veel soorten en maten. Verreweg het meest gebruikte board is de zogenaamde twin-tip (ook wel bi-directional of TT). Een twin-tip heeft wel wat weg van een snowboard maar lijkt meer op een dun wakeboard. Met een twin-tip kun je zowel naar links als naar rechts varen zonder dat je je voeten hoeft om te wisselen. Een ander veel gebruikt soort board is de directional. Een directional board kan alleen maar “vooruit” en lijkt op een klein golf-surfboard met bindingen. Er zijn nog veel meer soorten voor ieder wat wils, maar laten we beginnen bij je eerste board!

 

JE EERSTE BOARD

Sommige van de kiters die al wat langer meedraaien hebben leren kitesurfen op directional boards, maar tegenwoordig leert eigenlijk iedereen kitesurfen met twin-tips. Als je gaat leren kitesurfen dan is het beter om een wat grotere twin-tip te nemen dan waar de meeste gevorderde kiters mee varen. Een groter board is wat stabieler en heeft iets meer drijfvermogen, maar belangrijker is dat een groot board eerder en makkelijker gaat “varen”. Kleinere boards sturen veel sneller en eisen meer techniek om er goed op te varen. Koop daarom als eerste board een twin-tip van tussen de 135 en 145 cm lang en 40 breed (ongeveer).

Als je eenmaal beide kanten op kunt varen en hoogte kunt lopen dan wordt het zeker tijd voor een nieuw board! Probeer veel verschillend materiaal uit (net als met kites) om zo erachter te komen wat jij het fijnst vind aan een board. Koop dan een wat nieuwer board wat jou bevalt en wat goed past bij jou kitesurf-stijl. Je kunt op zoek gaan naar een tweedehands boardje, er zijn er genoeg te koop op het internet, maar er gaat niets boven een splinternieuw board!