KITESURF VEILIGHEID

Veiligheid omvat bij kitesurfen een groot aantal zaken. Dit wordt vaak onderschat. Wij proberen onze studenten er tijdens de kitesurfles dan ook vaak over na te laten denken. Het moet een automatisme worden om tijdens alle stappen van je kitesurfsessie de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

De eerste kitesurfles begint met praten over veiligheid en staat hierin centraal. Een opsomming van de onderwerpen waarin veiligheid een rol speelt zijn de volgende; de wind, de spot, het weer, op en in het water, veilig materiaal, veilig terug komen aan land bij problemen, andere activiteiten enz..Kortom, veel om rekening mee te houden. Train jezelf hierin zodat je altijd de plaatselijke situatie kunt lezen.

Om niets te vergeten bestaat er een ezelsbruggetje in het Engels, de S.E.A- check. Het is verstandig hieraan te denken wanneer je na de lessen zelfstandig gaat kitesurfen. Zoveel mogelijk zal al tijdens de kitesurfles besproken worden, maar iedere dag is weer anders, ook op een bekende spot.

S.E.A

SPOT . ENVIRONMENT . ACTIVITY

SPOT

Hiermee wordt de fysieke omgeving op en rond de kitesurfspot bedoeld. Belangrijk is om te kijken naar obstakels, alles dat rechtop staat in de omgeving van groot tot klein is een obstakel en een potentieel gevaar. Ze beïnvloeden lokaal de wind en wanneer er iets misgaat kan je ertegenaan vliegen. Wanneer je je bewust bent van deze obstakels, dan kan je veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te bewaren. Lokaal veroorzaken zij bijvoorbeeld een windschaduw, een toenemende windsnelheid, turbulenties of kunnen zij de windrichting veranderen. Als er iets misgaat gaan jij en/of de kite altijd downwind. Zorg dus dat er downwind van jou geen obstakels zijn. Als er upwind van jou een obstakel is, vergeet dan niet dat deze een windschaduw kan veroorzaken, namelijk 7 keer de hoogte downwind en 3 keer de hoogte upwind! Houdt dus afstand.

Bekijk op de spot hoeveel ruimte er is om je materiaal neer te leggen, te landen en op te laten. Bedenk je eerst goed wat de meest veilige manier is om dit te doen. Vraag altijd op de spot aan een lokale ervaren kitesurfer waar je rekening mee moet houden. Er zijn wellicht zaken die je niet direct ziet.

Wat weet je van het water? Is het diep of ondiep, zijn er rotsen of stenen onder water die ik niet kan zien? Waaruit bestaat de kant? Wat ligt er op de bodem (scherpe voorwerpen)? Zijn er vaste obstakels op het water (paaltjes, afzettingen, boten, pier)?

Houdt altijd minimaal 2 keer de lijnlengte afstand van alle obstakels (ook andere kiters en mensen)!

ENVIRONMENT // OMGEVING

Hiermee worden zaken zoals het weer, de wind, golven, stroming en alle variabelen van de natuur bedoeld. Veel van deze dingen check je al voordat je weggaat van huis. Echter, het weer kan altijd plots veranderen, dus ook op de spot tijdens het kitesurfen moet je goed opletten! Tijdens de kitesurfles hebben we het over de windrichting en de windsnelheid. De windrichting moet schuin-aanlandig zijn. Met een aanlandige wind is het moeilijk om op een veilige afstand van de kant te komen (tenzij je kan lopen zoals in Schellinkhout). Wanneer er iets misgaat beland je op de kant, tussen of tegen de obstakels. Verder is de windsnelheid belangrijk. Deze moet sterk genoeg zijn natuurlijk maar vergeet niet dat de wind soms ook te sterk is om te kitesurfen. Voor beginners raden we aan om boven de 25 knopen niet te gaan kitesurfen. Kijk naar andere kiters op het water, met welke maat kite varen zij?

Andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden zijn onweer, regen en wolken. Zijn er veranderingen voorspeld tijdens mijn kitesurfsessie? Wolken kunnen je veel informatie geven. Wanneer er zich op laag niveau wolken ontwikkelen (cumulus), kan dit een koude front betekenen. De wind is vaak vlagerig en het weer onstabiel. Soms gaat dit samen met hevige regenval.

Wanneer een koude front zich opbouwt en veel vocht heeft verzamelt kan het weer stormachtig worden. Soms ontstaat er een zogenaamde cumulonimbus. Deze is onstabiel en gevaarlijk voor kitesurfers. Wanneer deze wolk gespot wordt ga je beter uit het water en land je de kite. Deze wolk kan zijn eigen wind ontwikkelen en kan zich soms upwind verplaatsen. Je kan een toenemende vlagerigheid en een daling in temperatuur waarnemen.

Een zwarte lucht betekend ook dat je van het water af moet komen en je kite moet landen. Er kan een storm aankomen of een onweersbui. Kitelijnen geleiden onweer goed dus vermijd dit ten alle tijden. Ook wanneer je voelt dat de lucht meer statisch wordt, zonder zwarte lucht leg je beter je kite even aan de kant.

Een regenachtige dag kan de kwaliteit van de voorspelde wind beïnvloeden. Vlagen tot geen wind is dan vrij typisch.

Ook niet onbelangrijk is het om te kijken naar het water. Zo kunnen het tij en golven invloed hebben op de grootte van het strand of veroorzaken zij een bepaalde stroming. Deze stroming kan de power van je kite beïnvloeden. Golven en vooral de branding kunnen gevaarlijk zijn wanneer je beginner bent. Een branding (shore-break) meer dan heup hoog is in het begin te veel.

Dan hebben we op sommige plaatsen in Nederland de zogenaamde ‘rip-current‘. Deze wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld zandbanken in de Noordzee. Tussen twee zandbanken is er een aflandige stroming. Wanneer je in deze stroming beland probeer hier dan niet tegenin te zwemmen richting de kust. Probeer in plaats hiervan dit kanaal dwars over te steken, parallel met de kust. Op de plek van deze stroming zullen er minder golven zijn. Soms maakt het een water-relaunch wat lastiger.

Kitesurfles rips

Iets dat ook nog opgemerkt kan worden is onderstroming. Wanneer je vermoeid bent aan het einde van je sessie, altijd even opletten wanneer je uit het water loopt.

Nu je weet dat er zoveel variabelen zijn, zul je kunnen begrijpen dat het belangrijk is het juiste materiaal voor bepaalde omstandigheden uit te kiezen! Tijdens en na de kitesurfles geven we jou hierover uitgebreid advies. Het is verstandig om in het begin van je kitesurfcarrière advies te vragen over welke maat kite je het beste kunt gebruiken. Vraag dit aan een ervaren kitesurfer en kijk goed naar de maat kite van andere mensen met jouw formaat!

ACTIVITY // ACTIVITEITEN

Hiermee bedoelen we vooral andere gebruikers van de spot. Zowel op het strand als in het water. Denk aan wandelaars, spelende kinderen, zwemmers, boten, surfers, andere kiters enz..Het gaat hierbij dus niet alleen om je eigen veiligheid maar om de veiligheid van andere gebruikers van de spot. Helaas is het ook wel eens misgegaan, daarom is het op sommige plaatsen niet meer toegestaan om te kitesurfen. Blijf op een veilige afstand van andere activiteiten en gebruikers. Kijk altijd goed of er borden met regels zijn op de spot. Soms mag je maar in een bepaald gebied kitesurfen of je kite neerleggen (zoals in Zandvoort bijvoorbeeld). Laat iemand zonder verstand van kitesurfen je niet helpen bij het landen en oplaten van de kite. Niet voor niets wordt dit uitvoerig besproken en geoefend tijdens de kitesurfles.

Naast dit alles, zijn er nog andere zaken waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je materiaal in orde is en dat je weet hoe het werkt. Hierbij is het met name belangrijk dat je safety goed werkt. Check dit vóór elke kitesurfsessie. Vergeet ook niet dat niet elke bar op dezelfde manier werkt. Vervang versleten onderdelen tijdig, wacht niet tot er iets kapot gaat op het water. Kijk ook naar de naden van je kite. Soms komt er een stiksel los. Wanneer deze openbreekt tijdens het kitesurfen zal de blaas naar buitenkomen en kapot gaan. Dit is echter heel simpel te repareren.

Tijdens de kitesurfles ben je uitgerust met helm en zwemvest. Tijdens de kitesurfles is dit verplicht, veiligheid staat bovenaan. Je ziet echter dat de meeste kitesurfers deze na de les niet meer gebruiken. Dit mag je dan ook zelf beslissen. Er bestaan wel steeds meer comfortabelere oplossingen. Zo is een impactvest dunner dan een zwemvest. Het beschermd je lichaam bij een crash en heeft ook enig drijfvermogen. Een helm spreekt voor zich, altijd nuttig want een ongeluk zit in een klein hoekje!

Iets wat je als kitesurfer eigenlijk ook bij je zou moeten hebben is een ‘line-cutter’. Dit is een speciaal mesje waarmee je binnen een seconde je lijnen (of die van iemand anders) door kan snijden wanneer je safety zou falen. Het mesje kan je vastmaken aan je harnas.

Andere tips zijn: Kies de juiste maat kite. Vraag hier eventueel hulp bij als je het zelf moeilijk kan inschatten. Zorg dat je weet hoe je op de juiste manier je kite moet oplaten en landen, doe dit niet alleen. Neem een kitebuddy mee of zorg dat er andere kiters op de spot zijn. Vraag altijd informatie bij de lokale kitesurfschool/andere ervaren kiters of er zaken zijn waar je op moet letten. Ken je eigen grenzen, wind kan ook te sterk zijn! Verdiep je in de regels die gelden op het water.

Klinkt als heel gevaarlijk -dat kitesurfen, nu je dit hebt gelezen..Dat valt wel mee, zolang jij je goed bewust bent van wat de gevaren kunnen zijn en hierop inspeelt, weet wat je moet doen in welke situatie, is kitesurfen veilig en vooral heel leuk!