Selecteer een pagina

Kitesurf & Veiligheid: Deel 1

Veiligheid omvat bij kitesurfen een groot aantal zaken. Dit wordt vaak onderschat. Wij proberen onze studenten er tijdens de kitesurfles dan ook vaak over na te laten denken. Het moet een automatisme worden om tijdens alle stappen van je kitesurfsessie de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen.

 

De eerste kitesurfles begint met praten over veiligheid en staat hierin centraal. Een opsomming van de onderwerpen waarin veiligheid een rol speelt zijn de volgende; de wind, de spot, het weer, op en in het water, veilig materiaal, veilig terug komen aan land bij problemen, andere activiteiten enz..Kortom, veel om rekening mee te houden. Train jezelf hierin zodat je altijd de plaatselijke situatie kunt lezen.

kitesurf lessen

Om niets te vergeten bestaat er een ezelsbruggetje in het Engels, de S.E.A- check. Het is verstandig hieraan te denken wanneer je na de lessen zelfstandig gaat kitesurfen. Zoveel mogelijk zal al tijdens de kitesurfles besproken worden, maar iedere dag is weer anders, ook op een bekende spot.

 

S: spot

E: environment/omgeving

A: activity/activiteit

 

Spot

 

Hiermee wordt de fysieke omgeving op en rond de kitesurfspot bedoeld. Belangrijk is om te kijken naar obstakels, alles dat rechtop staat in de omgeving van groot tot klein is een obstakel en een potentieel gevaar. Ze beïnvloeden lokaal de wind en wanneer er iets misgaat kan je ertegenaan vliegen. Wanneer je je bewust bent van deze obstakels, dan kan je veiligheidsmaatregelen nemen. Bijvoorbeeld door voldoende afstand te bewaren.

 

Eerder heb je al kunnen lezen over windeffecten, veroorzaakt door obstakels. Lokaal veroorzaken zij bijvoorbeeld een windschaduw, een toenemende windsnelheid, turbulenties of kunnen zij de windrichting veranderen. Als er iets misgaat gaan jij en/of de kite altijd downwind. Zorg dus dat er downwind van jou geen obstakels zijn. Als er upwind van jou een obstakel is, vergeet dan niet dat deze een windschaduw kan veroorzaken, namelijk 7 keer de hoogte downwind en 3 keer de hoogte upwind! Houdt dus afstand. Check voor alles over windeffecten het archief van deze blog.

Kitesurf les

Bekijk op de spot hoeveel ruimte er is om je materiaal neer te leggen, te landen en op te laten. Bedenk je eerst goed wat de meest veilige manier is om dit te doen. Vraag altijd op de spot aan een lokale ervaren kitesurfer waar je rekening mee moet houden. Er zijn wellicht zaken die je niet direct ziet.

 

Wat weet je van het water? Is het diep of ondiep, zijn er rotsen of stenen onder water die ik niet kan zien? Waaruit bestaat de kant? Wat ligt er op de bodem (scherpe voorwerpen)? Zijn er vaste obstakels op het water (paaltjes, afzettingen, boten, pier)?

 

Houdt altijd minimaal 2 keer de lijnlengte afstand van alle obstakels (ook andere kiters en mensen)!

 

Omgeving

Hiermee worden zaken zoals het weer, de wind, golven, stroming en alle variabelen van de natuur bedoeld. Veel van deze dingen check je al voordat je weggaat van huis. Echter, het weer kan altijd plots veranderen, dus ook op de spot tijdens het kitesurfen moet je goed opletten! Tijdens de kitesurfles hebben we het over de windrichting en de windsnelheid. De windrichting moet schuin-aanlandig zijn. Met een aanlandige wind is het moeilijk om op een veilige afstand van de kant te komen (tenzij je kan lopen zoals in Schellinkhout). Wanneer er iets misgaat beland je op de kant, tussen of tegen de obstakels. Verder is de windsnelheid belangrijk. Deze moet sterk genoeg zijn natuurlijk maar vergeet niet dat de wind soms ook te sterk is om te kitesurfen. Voor beginners raden we aan om boven de 25 knopen niet te gaan kitesurfen. Kijk naar andere kiters op het water, met welke maat kite varen zij?

 

Andere zaken waar rekening mee gehouden moet worden zijn onweer, regen en wolken. Zijn er veranderingen voorspeld tijdens mijn kitesurfsessie? Wolken kunnen je veel informatie geven. Wanneer er zich op laag niveau wolken ontwikkelen (cumulus), kan dit een koude front betekenen. De wind is vaak vlagerig en het weer onstabiel. Soms gaat dit samen met hevige regenval.

 

Wanneer een koude front zich opbouwt en veel vocht heeft verzamelt kan het weer stormachtig worden. Soms ontstaat er een zogenaamde cumulonimbus. Deze is onstabiel en gevaarlijk voor kitesurfers. Wanneer deze wolk gespot wordt ga je beter uit het water en land je de kite. Deze wolk kan zijn eigen wind ontwikkelen en kan zich soms upwind verplaatsen. Je kan een toenemende vlagerigheid en een daling in temperatuur waarnemen.

Kite surfles

Een zwarte lucht betekend ook dat je van het water af moet komen en je kite moet landen. Er kan een storm aankomen of een onweersbui. Kitelijnen geleiden onweer goed dus vermijd dit ten alle tijden. Ook wanneer je voelt dat de lucht meer statisch wordt, zonder zwarte lucht leg je beter je kite even aan de kant.

 

Een regenachtige dag kan de kwaliteit van de voorspelde wind beïnvloeden. Vlagen tot geen wind is dan vrij typisch