Selecteer een pagina

Kitesurf & Veiligheid: Deel 2

In ‘Veiligheid deel 1’ heb je al veel kunnen lezen over veiligheid op de spot en waar je allemaal op moet letten. Doe dit met behulp van de S.E.A. check. Hier gaan we verder met het laatste onderdeel van deze check.

 

Activiteiten

 

Hiermee bedoelen we vooral andere gebruikers van de spot. Zowel op het strand als in het water. Denk aan wandelaars, spelende kinderen, zwemmers, boten, surfers, andere kiters enz..Het gaat hierbij dus niet alleen om je eigen veiligheid maar om de veiligheid van andere gebruikers van de spot. Helaas is het ook wel eens misgegaan. Daarom is het op sommige plaatsen niet meer toegestaan om te kitesurfen. Blijf op een veilige afstand van andere activiteiten en gebruikers. Kijk altijd goed of er borden met regels zijn op de spot. Soms mag je maar in een bepaald gebied kitesurfen of je kite neerleggen (zoals in IJmuiden bijvoorbeeld). Laat iemand zonder verstand van kitesurfen je niet helpen bij het landen en oplaten van de kite. Niet voor niets wordt dit uitvoerig besproken en geoefend tijdens de kitesurfles.

 

Naast dit alles, zijn er nog andere zaken waar je op moet letten. Zorg ervoor dat je materiaal in orde is en dat je weet hoe het werkt. Hierbij is het met name belangrijk dat je safety goed werkt. Check dit vóór elke kitesurfsessie. Vergeet ook niet dat niet elke bar op dezelfde manier werkt. Vervang versleten onderdelen tijdig, wacht niet tot er iets kapot gaat op het water. Kijk ook naar de naden van je kite. Soms komt er een stiksel los. Wanneer deze openbreekt tijdens het kitesurfen zal de blaas naar buitenkomen en kapot gaan. Dit is echter heel simpel te repareren.

Kite surf les

Tijdens de kitesurfles ben je uitgerust met helm en zwemvest. Tijdens de kitesurfles is dit verplicht, veiligheid staat bovenaan. Je ziet echter dat de meeste kitesurfers deze na de les niet meer gebruiken. Dit mag je dan ook zelf beslissen. Er bestaan wel steeds meer comfortabelere oplossingen. Zo is een impactvest dunner dan een zwemvest. Het beschermd je lichaam bij een crash en heeft ook enig drijfvermogen. Een helm spreekt voor zich, altijd nuttig want een ongeluk zit in een klein hoekje!

 

Iets wat je als kitesurfer eigenlijk ook bij je zou moeten hebben is een ‘line-cutter’. Dit is een speciaal mesje waarmee je binnen een seconde je lijnen (of die van iemand anders) door kan snijden wanneer je safety zou falen. Het mesje kan je vastmaken aan je harnas.

kitesurfles kiteknife

Het gebruik van een boardleash zoals bij het golfsurfen is erg onveilig. Wij leggen tijdens de kitesurfles uit waarom.

 

Andere tips zijn: Kies de juiste maat kite. Vraag hier eventueel hulp bij als je het zelf moeilijk kan inschatten. Zorg dat je weet hoe je op de juiste manier je kite moet oplaten en landen, doe dit niet alleen. Neem een kitebuddy mee of zorg dat er andere kiters op de spot zijn. Vraag altijd informatie bij de lokale kitesurfschool/andere ervaren kiters of er zaken zijn waar je op moet letten. Ken je eigen grenzen, wind kan ook te sterk zijn! Verdiep je in de regels die gelden op het water. Het meeste komt aan bod tijden de kitesurfles, maar herhaling is soms nodig. Over hoe je veilig je kite moet oplaten en landen en regels op het water volgt later in de blog meer.

 

Klinkt als heel gevaarlijk, dat kitesurfen nu je dit hebt gelezen..Dat valt wel mee, zolang jij je goed bewust bent van wat de gevaren kunnen zijn en hierop inspeelt, weet wat je moet doen in welke situatie, is kitesurfen veilig en vooral heel leuk!

kitesurf

 

Hieronder een aantal spots waar wij regelmatig komen.

 

Tijdens de kitesurfles in Schellinkhout wordt het volgende besproken:

 • Parkeerplaats met auto’s
 • Borden, prullenbakken en picknick-tafels
 • Grote en kleine dijkjes, huizen en bomen
 • Gras: wordt zeer glad wanneer het nat is. Wij raden dan ook aan de kite op te laten en te landen op het zandstrandje
 • Sommige delen van de kant zijn van steen, houdt voldoende afstand van de kant! Je kan dat hier gewoon lopend doen want het water is er lang ondiep, fijn voor beginners
 • Zeer druk op sommige dagen, veel andere kitesurfers, windsurfers
 • Windrichting soms aanlandig, je kan hier echter lopen, dus loop op veilige afstand van de kant en start daar met kitesurfen. Stop op tijd en loop weer terug als je nog niet upwind vaart
 • Geen branding

 

 

Tijdens de kitesurfles in Medemblik:

 • Weinig ruimte voor kite-setup, oplaten en landen
 • Bomen zeer dicht op de kant, voelbaar windeffect en regelmatig kites tegen de boom
 • Pier in het water
 • In de zomer soms zwemmers en wandelaars
 • Het water is hier ook lang ondiep, zodat je op veilige afstand van de kant kunt starten als je nog niet upwind kan varen
 • Scherpe schelpen/stenen in het water

 

 

Tijdens de kitesurfles in IJmuiden:

 • Duinen, hotels, strandpalen, borden, strandtenten
 • Veel ruimte voor de kite-setup
 • Pier: vooral opletten bij zuidwesten wind
 • Branding
 • In de zomer veel mensen op het strand, zwemmers, andere strandactiviteiten
 • Let op de borden, elke activiteit heeft zijn eigen gebied op het strandactiviteiten