KITESURFEN EN WINDEFFECTEN

Tijdens de eerste kitesurfles wordt er gesproken over de wind. De snelheid en richting zijn hierbij belangrijk. Niet te vergeten zijn ook de windeffecten. Deze beïnvloeden de kwaliteit van de wind en het is belangrijk dat je leert hiernaar te kijken en handelen. Obstakels hebben een groot effect op de wind. Zij kunnen de windrichting veranderen of turbulentie veroorzaken. De laatsten kunnen een effect hebben op de stabiliteit van je kite en dus op jouw veiligheid. Op sommige plaatsen is er ineens geen wind, dit is een windschaduw. Effecten vinden plaats upwind en downwind van obstakels maar eigenlijk kan je ze vinden rondom. De eerste boodschap is dan ook: laat nooit je kite op/vlieg je kite nooit dichtbij obstakels! Moest er iets misgaan op het land dan zou je tegen het obstakel aan kunnen belanden.

Rond een obstakel, denk aan bomen, duinen, een dijk, gebouwen, wordt downwind een gebied van 7 keer de hoogte van het obstakel beïnvloedt. Upwind van het obstakel geldt een gebied van 3 keer de hoogte. Hoe sterker de wind hoe sterker dit effect. Dus hoe sterker de wind, hoe meer afstand je moet nemen van obstakels.

Bij de spots van onze kitesurfschool zullen we je op de verschillende plaatsen laten nadenken over deze obstakels. In Zandvoort hebben we het over duinen, hotels en strandtenten. Aan het IJsselmeer zien we dan weer bomen, een dijk, auto’s…

Nu volgt een beetje uitleg over de meest voorkomende windeffecten:

HET COMPRESSIE EFFECT

Kitesurfles en windeffect

Dit vind plaats upwind van obstakels. Denk aan een gebouw, een klif of zandduin. De lucht zal met een sterke snelheid opstijgen om over het obstakel te komen. Vlieg hier dus nooit met je kite.

HET VENTURI EFFECT

kitesurfles en venture effectDit vindt plaats tussen twee obstakels. Bijvoorbeeld tussen twee gebouwen, landmassa’s of bomen. De wind wordt hier als het ware doorheen geperst en zal plaatselijk zeer sterk in snelheid toenemen. Het kan de wind zeer hard en vlagerig maken. Een voorbeeld hiervan is op Aruba waar een bepaald deel van de kustlijn volgebouwd is met hotels. Gelukkig heeft Aruba nog andere zeer mooie spots! Soms echter is het een voordeel. Het kan ervoor zorgen dat je op plaatsen met lichte wind tóch kan kitesurfen. Bijvoorbeeld tussen twee eilanden, of een eiland en het vaste land. Dit is het geval op Fuerteventura of La Ventana, Mexico (en vele andere plaatsen).

HET BAAI-EFFECT

kitesurfles baai effectDe wind zal van richting veranderen wanneer het een obstakel tegenkomt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er in een baai verschillende obstakels zijn. Denk aan huizen, bomen, gebouwen..Hierdoor kan de windrichting op verschillende plaatsen in de baai anders zijn. Wanneer je maar moeilijk upwind kan blijven terwijl het normaal prima gaat, kan dat hierdoor veroorzaakt worden.

Samengevat is het verstandig op een spot goed om je heen te kijken en deze te bestuderen. Hierdoor leer je de wind te lezen en dus gevaren of moeilijkheden te voorkomen.