Selecteer een pagina

Kitesurfles: Hoe gaat het in zijn werk?

Kitesurflessen komen in verschillende soorten en maten. Hoe de lessen zijn opgebouwd is afhankelijk van de kitesurfles locatie en omstandigheden. Binnenkort komt er een stukje in de nieuwsflash over kitesurfles in Baja Mexico waarin sommige verschillen beschreven zullen worden. Wat ten alle tijden voorop staat is veiligheid. Onze kitesurfschool wil van jou een zelfstandige kitesurfer maken. Hier wordt beschreven hoe een kitesurfles er bij Kitearena uitziet wanneer je een volledige beginner bent. Wij krijgen ook studenten die elders al wat les hebben gehad maar nog wat extra begeleiding willen hebben. Een veel gestelde vraag is; hoeveel uren les heb ik nodig om het te leren? Deze vraag zal na het lezen van deze beschrijving beantwoord zijn!

kitesurfles

Eén les duurt ongeveer 2 tot 3 uur. Korter is natuurlijk ook mogelijk. Met een volledige beginner starten wij de eerste kitesurfles met uitleg over de wind. Denk hierbij aan windrichting, windsnelheid en windeffecten. Een belangrijk onderdeel van de eerste les is veiligheid: op de spot, op het land, op het water, hoe werken de verschillende veiligheidssystemen, oplaten en landen van de kite, regels op het water enz…Je leert alles over de set-up van de kite en lijnen. Na deze theorie op het land zullen we tijdens de eerste les beginnen de kite te vliegen. Er zijn een aantal zaken belangrijk bij het sturen van de kite. Het kan dan ook even duren voordat dit helemaal onder controle is. Dit oefenen doen we al gelijk in het water. Er is hier veel ruimte en is veiliger dan op het land. Het doel van de eerste les is dan ook een zo goed als volledige controle van de kite. Hiervan zal je als student veel profijt hebben bij alle volgende stappen. Afhankelijk van de snelheid van leren zullen we tijden de eerste kitesurfles beginnen met ‘bodydraggen’. Hierbij wordt de kracht van de kite gebruikt om je door het water te slepen. Je leert hierbij nog beter de kite te sturen en hoe je kan spelen met snelheid. Niet onbelangrijk is het om te weten hoe je terug bodydragd naar je board wanneer je deze verliest. Op het einde van de eerste kitesurfles doen we een ‘selfrescue’. Je leert hoe en in welke situaties de kite gebruikt kan/moet worden om veilig weer terug aan de kant te komen. Hierover binnenkort meer informatie. Daarna wordt al het materiaal ingepakt en is het tijd voor een warm kopje koffie, thee of een koude red bull!

Tijdens de tweede kitesurfles gaan we verder waar we gebleven zijn de vorige keer. Dit verschilt een beetje van persoon tot persoon. Iedereen leert op zijn eigen tempo en wij passen de les hier gewoon op aan. In de meeste gevallen is het bodydraggen onder controle en maken wij een begin met de waterstart. Hierbij leren we je op het board te staan met behulp van de kite. Na een korte uitleg op het land gaan we terug het water in, met board deze keer. De instructeur zal alle oefeningen voordoen. Dit onderdeel wordt ervaren als de lastigste. Leren op het board te staan is multitasking: de kite sturen, het board in de juiste positie, opstaan, het water dat beweeg..Het is dan ook niet raar dat hier heel wat pogingen voor nodig zijn. Wanner je eenmaal een paar keer op het board gekomen bent, kan de progressie erg snel gaan. Hoeveel pogingen nodig zijn verschilt weer sterk per persoon.

Kitesurflessen

Tijdens de derde les gaan we verder met de waterstart. Eens op het board gekomen houden we ons bezig op het board blíjven staan en varen! Meters maken, dat is wat iedereen wil. Dit gaat letterlijk met vallen en opstaan.

Nu heb je 6-9 uur les gehad, afhankelijk of je met zijn tweetjes was of privé. Kan je nu kitesurfen? De ervaring bij studenten van onze kitesurfschool is dat de meeste mensen op het board komen. Velen kunnen al een aantal meters varen. Het is echter helemaal niet raar als dat nog niet lukt. In dit geval bestaat er nog een vervolgcursus van twee extra lessen. Als je maar eén extra les nodig hebt is dat natuurlijk ook geen probleem. Gemiddeld hebben mensen dus 6 tot 12 uur les. Wij zullen je vertellen wanneer je zelf kan gaan oefenen zonder onze begeleiding. Je bent hier klaar voor wanneer je makkelijk op het board komt en naar links en rechts wat meters kan maken. Daarnaast altijd je kite onder controle hebt en weet wat veilig en onveilig is. Je eerste meters zullen altijd downwind zijn. Tegen de wind in leren varen(upwind) kost ook een beetje tijd. Dit kan je prima zelf oefenen. Lukt het niet, dan kan je altijd terugkomen voor een korte privéles.

Onze kitesurfschool heeft verschillende pakketten te bieden. Check de website voor meer informatie.

kitesurf les