Kitesurfles op de Noordzee VS het IJsselmeer

Zoals je kan zien geeft onze kitesurfschool les op verschillende plaatsen. We geven les in IJmuiden op de Noordzee, in Schellinkhout, Medemblik en Muiderberg op het Markermeer/IJsselmeer/IJmeer. Waarom deze verschillende spots zal je misschien denken?

In het stukje over windrichting wordt al het één en ander duidelijk maar er zijn nog andere verschillen. Ten eerste willen we een veilige schuin aanlandige wind. De wind kan in Nederland vanuit verschillende richtingen komen en afhankelijk daarvan kiezen wij de spot. Soms zijn er meerdere plaatsen mogelijk met een bepaalde windrichting. Zo kunnen wij met zuidwesten wind in principe lesgeven in IJmuiden maar ook in Schellinkhout. Wij geven dan meestal toch de voorkeur aan Schellinkhout en dus het IJsselmeer. Waarom?

 kitesurflesnoordzee

 

Bij al onze spots aan het meer (IJsselmeer, Markermeer, IJmeer) is het water ondiep. Dat wil zeggen dat we zeer ver het water in kunnen lopen. Ook in IJmuiden kan je een stuk het water inlopen maar dit is eerder beperkt en is afhankelijk van het tij. Het feit dat je tijdens alle stappen van de les kunt opstaan maakt de les zeer comfortabel. Je hebt meer grip en wanneer je staat tussen de stappen door wordt je minder snel meegenomen downwind. Daarnaast kan de instructeur dichtbij je blijven door gewoonweg met je mee te lopen. Wanneer je als beginner leert varen ga je eerst downwind. Ook zal je af en toe uit je board vallen en deze verliezen. Omdat terug naar je board bodydraggen in het begin ook wat oefening vergt, biedt het IJsselmeer de oplossing er gewoon naartoe te lopen.

Het board is ook beter zichtbaar omdat er geen grote golven zijn in het IJsselmeer. Dit laatste is ook weer een voordeel wanneer je voor het eerst probeert op het board te komen. Hoe vlakker het water hoe makkelijker je wegvaart.

 kitesurflessen-ijsselmeer

Klinkt goed, waarom gaan we nog naar IJmuiden op de Noordzee? Bij de juiste omstandigheden is dit een hele fijne spot. Er is veel ruimte zowel op het strand als in het water. Op dagen dat er niet te veel hoge golven staan kan het water er nagenoeg vlak zijn. Afhankelijk van het tij ontstaan er tussen de zandbanken heerlijke zwembadjes. De pier in IJmuiden houdt daarnaast een groot deel van de golven tegen. Varen op de zee kan in het begin soms even wennen zijn, maar is fantastisch. Het is daarom helemaal niet verkeerd om één van je kitesurflessen op de Noordzee te hebben.

 

Alle spots hebben voor- en nadelen. Zo is er aan het IJsselmeer op bepaalde plaatsen maar beperkte ruimte om je kite neer te leggen en staan er soms bomen of dijken. Deze laatsten beïnvloeden lokaal de wind. Binnenkort volgt een stukje over windeffecten. In de Noordzee moet je dan soms weer rekening houden met een pier, stromingen, getijden en golven. Hoe dan ook, op alle plaatsen valt veel plezier te beleven!!