WIE KAN ER LEREN KITESURFEN?

Kitesurfen, “o wat ziet dat er lekker uit, maar het is vast niet voor mij”. Dit hoor ik erg vaak wanneer ik het over kitesurfen heb met leken. “Ik ben vast te oud, te groot, te klein, niet sterk genoeg. Het is vast te zwaar voor mijn lichaam en krijg ik het niet onwijs koud in dat Nederlandse water?’ Het antwoord is NEE op alles. De enige eis is dat je kan zwemmen. Hoe zit dat dan?

Bij kitesurfen draag je een harnas of trapeze. Dit is een tuigje dat gedragen wordt rond de heupen of middel. Aan de voorkant zit een haak. Dit is de verbinding tussen jouw lichaam en de kracht van de kite. Deze kracht staat dus niet op je armen, maar op je middel en je gebruikt automatisch je eigen gewicht om de kite ‘te houden’. De reden waarom het lijkt dat wij de kite moeten vasthouden, is omdat we een bar in onze handen hebben. Deze gebruiken wij alleen om de kite van links naar rechts te sturen en om onze snelheid te controleren. Dit kan je over het algemeen letterlijk met een paar vingers doen!

Klinkt leuk, kracht op je middel, maar waarom vliegt een kleine persoon of een kind niet weg? Dit wordt opgelost doordat kites in veel verschillende maten worden gemaakt. Er zijn kites met een klein oppervlak voor de lichtere mensen of kinderen en kites met een groot oppervlak voor de zwaardere mensen. Hoe kleiner de kite hoe minder kracht erop staat en dus hoe groter de kite hoe meer kracht erop staat. Hierover wordt meer verteld tijdens je kitesurfles. Zo heeft onze kitesurfschool kites met een oppervlak van 3m² tot wel 17m²! Ook de lengte van de lijnen zijn aan te passen zodat iedereen precies de kracht krijgt die hij of zij nodig heeft. Naast het gewicht van de student heeft ook de windsterkte invloed op de maat kite die voor jou op dat moment geschikt is. Hierover volgt binnenkort meer info op deze blog. Al het materiaal is voorzien van goede en makkelijke veiligheidssystemen. Tijdens de kitesurfles nemen we altijd de tijd om dit uit te leggen en te oefenen. Een kind kan de was doen! De les wordt helemaal aangepast aan jouw niveau en tempo.

Naast dit alles kies je zelf de omstandigheden die bij je passen. Nederland heeft van alles te bieden, van een relaxte lichte wind tot stormachtige dagen. Jij kiest de omstandigheden uit die bij jou passen!

Koud? Voor het voor- en najaar (en zelfs winter) bestaat er aangepaste kleding. Zo krijg je bij onze kitesurfschool een goed wetsuit, schoentjes, handschoenen, een impactvest, een neopreen jas en zelfs een neopreen muts onder je helm. Op deze manier is het niet koud en kan je je helemaal concentreren op je kitesurfles! In de zomer vaar je lekker met alleen een wetsuit.

Conclusie: Kitesurfen is echt voor iedereen, zo hebben wij al studenten gehad van 9 jaar maar ook van 74! Dus leun lekker achterover, geniet en laat de kite het werk doen!