WINDSNELHEID EN WINDRICHTING

Wanneer je een beginner bent, kan de wind voor wat verwarring zorgen. Knopen, meter per seconde, windkracht, waar gaat dit allemaal over? Je voelt wind maar waarom is er niemand op het water? Welke maat kite neem ik mee naar de spot?

Kitesurfles Windrange

Windsnelheid en richting zijn onderwerpen die tijdens je eerste kitesurfles worden besproken. Het zijn twee zaken die je checkt voordat je in je auto (of op de fiets) springt naar de spot. Om te beginnen zijn er 5 windrichtingen. We praten over aanlandige, aflandige, schuin aanlandige, schuin aflandige en sideshore wind. Bij de laatste is de windrichting parallel met het land. Belangrijk is om een spot te kiezen waar de wind op dat moment schuin aanlandig is. Ook sideshore wind kan op sommige plaatsen werken. Hierover wordt tijdens de kitesurfles meer verteld. Wanneer je meer gevorderd bent gaat dat met alle richtingen. Echter niet alle richtingen zijn veilig, ook niet voor een gevorderde kitesurfer. Er kunnen soms dingen misgaan op het water. Denk aan gebroken of verwarde lijnen, de wind wordt te zacht om terug te varen of je hebt om een andere reden je veiligheidssysteem moeten gebruiken.

Voor de gevallen dat je in moeilijkheden bent een eindje verwijderd van de kust, zorgt een veilige windrichting ervoor dat je altijd terug naar de kant geblazen wordt. De kite drijft op het water en deze kan jou helpen naar de kant te zeilen. Dit heet de ‘self-rescue’. Over deze techniek en algemene veiligheid volgt meer info in onze blog. De veiligste windrichting is een schuin aanlandige wind. Ja, met een aanlandige wind kom je ook terug aan de kant, maar eerst moet je leren goed ‘upwind’ te varen om op een veilige afstand van de kant te komen. Dit kost een beetje tijd. Ben je dicht bij de kant wanneer er iets misgaat, dan beland je snel op het land en kan je je stevig bezeren. Vallen op het water is veilig.

Een aanlandige wind is dus ook bedoeld voor een gevorderde kitesurfer. In sommige landen is de wind altijd aflandig en zie je volop kiters op het water, dat mocht toch niet? Op deze plaatsen wordt er gewerkt met een rescue service. Een boot of een jetski ligt klaar om kitesurfers in moeilijkheden te komen halen met aflandige wind. Vraag of ze ook op jou een oog houden. Samengevat wil je een veilige en comfortabele windrichting hebben op jouw spot!

kiteboarding-wind-orientation

Een andere vraag is hoeveel wind je nodig hebt. Heel algemeen genomen zeggen we dat je vanaf 14-16 knopen wind kan gaan kitesurfen. Beginners kunnen op het water blijven tot ongeveer 25 knopen. Er zijn wel uitzonderingen op deze getallen. Zo kan een lichtere persoon al bij minder wind kitesurfen en heeft een zwaar iemand wat meer wind nodig. Onze kitesurfschool geeft iedereen persoonlijk advies tijdens de les. Eerder in één van onze blogs is al besproken dat de grootte van de kite wordt aangepast aan je lichaamsgewicht. Hoe lichter je bent, hoe minder kracht je nodig hebt en dus hoe kleiner de kite. Dit geld ook voor de wind: in sterkere wind hebben we maar een kleine kite nodig. Bij lichte wind gebruiken we een grote kite om voldoende kracht te genereren. Grote kites voelen traag aan. Bij een stuurfoutje heb je tijd deze te corrigeren. Wanneer de wind te licht is, wordt de kite moeilijker te sturen. Deze heeft dan sneller de neiging te gaan ‘backstallen’. Een heel ander verhaal bij sterke wind en kleine kites. Deze kites reageren zeer snel op alles wat de kitesurfer doet. Niet veel ruimte voor foutjes! Daarom raden wij aan zolang je een beginner bent lekker te oefenen tot ongeveer 25 knopen.

Top, 14 tot 25 knopen..Wat is een knoop? En waar vind je ze?

Een knoop is één van de manieren om gemeten windsnelheid uit te drukken. Een knoop is afkomstig uit de zeevaart en zijn zeemijlen per uur. Andere manieren om windsnelheid uit te drukken zijn: windkracht in beaufort, meter per seconde en kilometer per uur. Wij kiters hebben het graag over knopen maar je kan natuurlijk kiezen.  Speciaal voor wind- en watersporters zijn er verschillende websites en applicaties om een goede voorspelling voor jouw spot te vinden. Met de nadruk op voorspelling! Heel vaak klopt deze, maar staar je er niet op blind, de wind kan onverwacht meer of minder hard waaien. En soms ga je naar de spot voor niks…Er is niet voor niets een uitdrukking ‘zo veranderlijk als de wind’. Daarom nemen wij altijd verschillende maten kites mee zodat we hoe dan ook een lekkere kitesurfsessie hebben!